STREET LAB és un entorn de treball experimental sobre l’espai urbà i la ciutat, obert a la participació ciutadana. Es tracta d’un projecte desenvolupat des de l’Associació Cultural Instantropia, una entitat sense ànim de lucre i amb iniciativa social ubicada a Lleida, dedicada a la transformació de l’espai, i que treballa en col·laboració amb entitats públiques i col·lectius diversos a la ciutat.
Aquest laboratori de carrer es fonamenta en l’experiència vivencial de l’entorn per aportar no només valor arquitectònic als espais, sinó que aquests esdevinguin espais vertebradors de relacions, activitat social i memòria col·lectiva. Un dels punts de partida més importants en el projecte, és entendre que la creació, renovació o intervenció en relació al projecte espacial, es fan sempre des de la una unió indivisible entre ciutat, arquitectura, espai escènic i societat.
L’objectiu principal del projecte STREET LAB és teixir xarxa amb la voluntat d’atendre de manera inclusiva a la població més vulnerable, oferint activitats, esdeveniments, xerrades i accions de transformació espacial a l’abast de tota la ciutadania. Aquestes accions proporcionen un espai d’oportunitat, aprenentatge i coneixement personal, promovent els criteris democràtics d’integració, equitat i respecte a la diversitat, treballant sempre des del context immediat i local. Partint aquesta perspectiva local, els artefactes, instal·lacions i accions del laboratori busquen incidir en el territori proper, dialogant amb la comunitat, fomentant els vincles cooperatius i, finalment, desenvolupar la creativitat intervenint de manera activa i propositiva en l’espai urbà.
PROTOTIP VIOLETA tracta d’un projecte dins el marc de l’STREET LAB, que s’enfoca a reflexionar sobre la ciutat i els espais habitables atenent de forma particular a les dinàmiques de gènere. Es tracta d’un projecte multiformat i obert, que es presenta en una primera fase com a combinació entre l’acció pedagògica i l’activació ciutadana a l’espai públic.
La primera part del projecte consta de la creació d’una maleta pedagògica, un conjunt de materials ideats per ajudar a professionals de l’educació a realitzar una activitat formativa amb l’alumnat. La segona part del projecte consisteix en una instal·lació a l’espai públic de la ciutat de Lleida, acompanyada d’una sèrie d’accions de dinamització i sensibilització obertes a tota la ciutadania.
L’objectiu final del Prototip és involucrar la comunitat a través d’activitats de formació i experimentació, per tal de buscar noves idees i plantejaments que ajudin a millorar les nostres ciutats des d’una mirada feminista i equitativa.
Alhora, la voluntat del projecte és, tal com el seu nom indica, funcionar com a prototip, com a un primer exercici de pedagogia i formació, que espera créixer en futures fases, incorporant altres accions, instal·lacions i col·laboracions.
DIVENDRES 20
17 - 22 H
DISSABTE 21
11.30 H / 17 H
DIUMENGE 21
12 H